Praktijk BinnenRijk

Training en coaching in een energiek leven

 

Organisaties als vliegers

Organisatieculturen: ongeschreven regels in organisaties vind ik boeiend om te ontdekken en in dialoog te ont-rafelen. Als een knoop ont-warren van  regels, die nergens meer op slaan, die overbodig zijn geworden, die contra-productief werken. Graag werk ik mee aan goede besluitvorming, waar zoveel mogelijk belanghebbenden aan mee denken en doen. Diepe democratisering oftewel 'deep democracy' is een methode die daarmee werkt. Voor mee informatie zie:  http://deepdemocracy.nl

Organisaties als vliegers: er is wind van onder nodig

Ook in de organisaties (universiteit, trainingsbedrijf en hoger onderwijs) waar ik voor gewerkt heb, kom ik veel energie gevende en slurpende processen tegen. Managers en teams die welwillend zijn en de beste intenties hebben maar elkaar op een of andere manier in de wurggreep houden. Hierdoor stagneert de energie en worden mensen moe van zichzelf en hun directe collega's en leidinggevende. Ze trekken zich terug uit zelfbescherming. Of ze saboteren processen of besluiten waar ze het niet mee eens zijn.  Ze nemen maar een deel van zichzelf en hun potenties mee naar hun werk, en helaas laten ze het merendeel thuis. Zonde!

Beweging van energie is nodig door middel van wederzijdse beelden en begrip, ongeschreven regels verkennen en onder de loep nemen, sabotage op tafel leggen. Bottom-up besluitvorming door de mensen die het besluit uit mogen gaan voeren is een wijze die efficiënter en effectiever is, en collega's gelukkiger maakt, meer bewust van hun eigen kracht, input en bijdrage aan een zinvol leren en zinvol onderwijs. Interesse in een teamtraining?

Mail: praktijkbinnenrijk@kpnmail.nl